Φιλοσοφία - Χώρος

Ιστορία

Κατά τη Β΄ Βυζαντινή περίοδο, σε τούτο το χώρο υπήρχε ένας αρχαίος ναός με κίονες και θόλους. Οι κίονες του αρχαίου ναού χρησιμοποιήθηκαν τον 17ο αιώνα για να δημιουργηθούν συνεχόμενες τοξωτές δεξαμενές, που γέμιζαν με τρεχούμενο νερό, το οποίο προερχόταν από την κρήνη Μοροζίνι, λόγω της ύπαρξης της δεξαμενής και του άφθονου διαθέσιμου νερού.

Λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922), ο Γιώργος Μιστίλογλου φεύγει από την Κωνσταντινούπολη µαζί µε τα εννέα παιδιά του και φτάνει στο Ηράκλειο για  να κάνει µια νέα αρχή,  τη δημιουργία ενός εργοστασίου πάγου. Κατά τη δεκαετία του ’50, το Παγοποιείο γνωρίζει την πλήρη του ανάπτυξη. Από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες, το παγοποιείο εκπροσωπεί επάξια το Ηράκλειο στη φάση της οικονομικής ανάπτυξης που παρατηρείται στη χώρα.

Γύρω στα µέσα του ’60 φτάνει στο Ηράκλειο ένας Κωνσταντινοπολίτης από τη Συρία, ο Ιωάννης Αντύπας και ζητάει να γνωρίσει την οικογένεια Μιστίλογλου. Ο Ιωάννης Αντύπας,  ψυκτικός, ίσως να έφτασε στο Ηράκλειο για να φτιάξει το δικό του παγοποιείο ψάχνοντας να βρει το µυστικό της επιτυχίας του Γ. Μιστίλογλου.

"Την περίοδο του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, οι θάλαμοι του Παγοποιείου χρησιμοποιούνται ως θάλαμοι στρατού και αποθήκευσης τροφίμων."

Η επιχείρηση περνάει στα χέρια του Ιωάννη Αντύπα για να κλείσει άδοξα στα μέσα της δεκαετίας του ’60, με ολοσχερή καταστροφή λόγω διαρροής αεριώδους αμμωνίας. Φημολογείται ότι ο νέος μισθωτής απογοητευμένος από την καθοδική πορεία της επιχείρησης και τη λανθασμένη του επένδυση, λόγω της ανάπτυξης της τεχνολογίας και την είσοδο των πρώτων ηλεκτρικών ψυγείων στην πόλη, αποφασίζει να εκδικηθεί. Λέγεται ότι ένα βράδυ, ο Αντύπας σπάει όλες τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και μαζί τα έμβολα των συμπιεστών που διοχέτευαν την αμμωνία στις παγοκυψέλες καταστρέφοντας το Παγοποιείο και δημιουργώντας επιπλέον σοβαρό κίνδυνο για μια τρομακτική έκρηξη και το ενδεχόμενο ομαδικής δηλητηριάσεως των περιοίκων. «Ανακρίσεις επί της όλης υποθέσεως διεξάγει ήδη η Διοίκησις Χωροφυλακής διά το κατά πόσον η διαρροή του αερίου της αμμωνίας υπηρξέν αποτέλεσμα ηθελημένης πράξεως.»  (Πατρίς-25/11/1969).

Σε τούτο το διατηρητέο χώρο, που στα θεμέλια του σώζονται μέχρι σήμερα αρχαίοι κίονεςβυζαντινές τοιχογραφίεςβενετσιάνικες δεξαμενές, οι αποθήκες του μεσοπολέμου αλλά και ιστορίες δράσης και αντίδρασης, επιτυχίας και εκδίκησης, μυσταγωγίας, προσφοράς, δράματος και παιχνιδιού φέραμε γνήσιες συνταγές εμπνευσμένες από την αρχαία ελληνική διατροφή και αυθεντικά υλικά της μεσογειακής φύσης.

Απολαύστε την εμπειρία του Παγοποιείου, το άρωμα του Διόνυσου, την ελληνική γεύση, ταξιδιάρικες μουσικές και εικόνες δυνατές, πλαισιωμένες με σίδερο, πέτρα και ξύλο.

"Εμπειρία που κάθε άνθρωπος θα ήθελε να ζήσει έστω μια φορά!"

Φιλοσοφία

Αρχαίοι κίονες, βυζαντινές τοιχογραφίες, βενετσιάνικες δεξαμενέςΕικόνες από το παρελθόν και ιστορίες μυσταγωγίας.

Ανανεωμένο,  σε προκαλεί να ζήσεις αυθεντικά όλες τις αποχρώσεις της μέρας και της νύχτας.

Από νωρίς, με άρωμα εκλεκτού καφέ και απολαυστικά πρωϊνά.

Καθημερινά, με γνήσιες, εμπνευσμένες, γευστικές προτάσεις  και με τα καλύτερα υλικά της κρητικής γης.

Και το βράδυ, οι χυμοί του Διονύσου μπερδεύονται γλυκά με ταξιδιάρικες μουσικές και εικόνες δυνατές πλαισιωμένες από σίδερο, πέτρα και ξύλο.